Sponsorer

Oval klinga eller ej ? 2553 st visningar


Det har ju varit en väldigt tydlig trend mot ovala framklingor senaste året. Då måste man ju kolla om det är något för en själv eller om industrin hittat ännu en ny produkt som vi måste köpa.

 Jag startade tester redan förra sommaren men det blev inte så strukturerat att jag kunde formulera vad jag tyckte. Jag var dock inte direkt entusiastisk.
Denna säsong har jag gått åt det strukturerat och noggrant. Jag har kört en cykel med rund 34 T klinga och den andra med oval 34 T klinga.

Första månaderna var min form svag och benen dåliga. Då trivdes jag bäst med oval klingan. Kändes som att driv och rundtramp fungerade bättre med oval. Stumnade lätt på andra cykeln med rund klinga.

Senaste månaden har det dock vänt totalt ! Min form är brant uppåtgående och benen är mycket bra. Nu känns det klart bättre med rund klinga.

När jag åker rund klinga får jag klart bättre framåtdriv på varje tramptag och rundtrampet sitter perfekt. Känns dock direkt i benen om jag går en växel för tungt. Klart bättre acceleration ur kurvor.

 Med ovalklingan känns det nu som om jag trampar luft del av rundtrampet. Kommer inte iväg ut på rakorna och känns allmänt lojt när man vill vara aggressiv. Det krävs ju att man ökar rotationshastigheten under ”lätta” delen på trampet med oval om man ska få samma skjuts framåt som med en rund. Det klarar inte jag utan roterar med jämn hastighet och tappar då fart och får ett ryckigt rundtramp.

Med rund klinga kan jag hålla samma rotationshastighet och får då mer framåtdrift per tramptag.

Många säger att de kompenserar detta med att gå en växel högre än med rund klinga. Det får jag inte att fungera utan då känns det oftast för tungt på ”tunga” delen av rundtrampet.

Men jag vet att dessa åsikter är som att svärja i kyrkan numera så brasklappen är att det gäller att ha bra form och starka ben för att min beskrivning ska gälla. Gäller dessutom mest på korta lopp då man vill vara aggressiv i sin åkning. Har inte testat mycket på åkning typ långlopp .

Dessutom är det många andra faktorer som påverkar hur var och en känner. T ex sittställning, vevarmslängd, pedalklossplacering samt trampteknik.

Jag vet dock vad jag står för nu – ovalklinga av och rundklinga på !/ Benny

Tillbaka
Kontakt 
info@bennycarina.se